Aikuisen ADD

Kun ei pysty keskittymään, ei aloittamaan, ei viemään loppuun. Kun unohtuu vaan jonnekin, ajatuksiin, mihin lie. Tuntuu, ettei oikein mikään suju, tai on ainakin hankalaa, kuormittuu kovasti. Ihmissuhteissakin takkuaa. Ihmettelee miten toiset selviävät kaikesta tästä, elämästä. On alkanut tuntea itsensä tyhmäksi, vähintäänkin laiskaksi. On siitä saattanut kuulla toisiltakin. Masennuksen puolelle on kääntynyt jo ajat sitten.

Entä jos sinulla on tarkkaavaisuushäiriö ADD? Ollut siis aina. Ei ihme, että hommat eivät suju niillä ns. normaaleilla tavoilla esimerkiksi opiskelussa tai työelämässä. Eikä ihme, jo itsestä on tullut alisuoriutuja. ADD ei vähennä alykkyyskapasiteettia, se ei vaan pääse esille. Oikeastaan ei ole ehtinyt päästä esille, koska yritykset ovat tyrehtyneet alkutaipaleelle. Uusiin ei juuri enää tohdi ryhtyä, koska ei jaksa uskoa, että saisi ne tälläkään kertaa loppuun asti vietyä.

TEEPPÄ TESTI:

Aikuisen ADD / ADHD testi

Naiset kompensoivat tarkkaavuusongelmiaan taitavasti, naisille on oma erityinen oirekartoitus: Aikuisen naisen AD/HD oireiston itsearviointi

Tässä jutussa Sini kertoo kokemuksistaan löydettyään itsensä ADD-kuvauksista ja saatuaan diagnoosin. Nyt tuli nimi kaikelle sille epämääräiselle vaikeudelle, mikä oli lopulta masentanut. ” Siihen loppui tarve syytellä itseäni siitä, etten kykene tekemään kaikkea mitä muut. Aivoni eivät kerta kaikkiaan toimi samalla tavalla.”  Sini sai ADD-diagnoosin aikuisena – ”jumittuminen” selittyi.

ADHD-liiton sivut

Mikäli adhd-oireet aiheuttavat merkittävää haittaa henkilön toimintakyvylle aikuisuudessa, niiden hoito on tarpeellista ja kannattavaa. Asianmukainen hoito voi merkittävästi edistää henkilön toimintakykyä ja hyvinvointia. Hoito ja kuntoutus tulee suunnitella yksilöllisesti ja se voi sisältää esimerkiksi:

  • neuvontaa (psykoedukaatio)
  • kognitiivis-behavioraalista psykoterapiaa
  • valmennusta tai ohjausta jäsentämään päivittäisiä toimintoja
  • vertaistukea
  • sopeutumisvalmennusta
  • lääkehoitoa