Ruokaa aivoille

 Sydänystävällinen ruokavalio, ylipainon ehkäisy ja hyvät kolesteroliarvot edistävät myös aivoterveyttä. Ruokavaliolla voi jopa ehkäistä muistisairauksia. Verisuionten kalkkeutumista ehkäisevät ruokavalinnat tukevat  näin myös aivojen toimintakykyä, siellä jos missä veren tulisi kiertää vapaasti.

Verensokerin mahdollisimman tasaisena pysymistä pidetään keskeisessä merkityksessa. Esille nosetaan myös mielen ja kehon tuntemusten tunnistaminen. Kuinka ihminen tulkitsee esimerkiksi epämielyttävt kehon tuntemukset, väsymyksen , palelemisen, heikotuksen tai mielen apeuden, hermostumisen, ärtymyksen?

Tähän samaan ilmiöön törmätään psykoterapiassa monessakin yhteydessä. Tapaan tulkita kehon ja mielen tuntemuksia tottumallaan tavalla, siis ei välttämättä realistisesti vaan juuri tottumallaan tavalla. Epätavallista ei ole, että nuo epämiellyttävät tuntemukset ylitulkitaan uhkaavammiksi kuin ne ovat. Esimerkiski heikotus koetaan merkiksi uhkaavasta paniikkikohtauksesta tai sairastumisesta. Hermot kiristyvät pienimmästäkin asiasta, suusta lipsahtaa kirpakka kommentti ehkä aivan väärään kohteeseen, työt eivät suju ja tavarat kirpoilevat käsistä. Kyseessä voi olla energian puute, ihan vaan tarve saada riittävästi ruokaa. No tietysti pieleen menee silloinkin, jos syö liikaa ja liian usein, olo on tahmea ja unelias, sanotaankin usein että ”aivot on jumissa”.

Olipa kummin tahansa, niin hetken pysähtyminen kuulostelemaan syy-seuraussuhteita voisi olla avain itsetuntemuksen paranemiseen ja samalla mielen virkeyden sekä toimintakyvyn terävöitymiseen. Parempaan oloon.

Syömiseen palataksemme, yksittäisten ruoka-aineiden merkityksestä kiistellään, mutta väriä lautaselle suositellaan kovasti, eli kasvispainotteisuus ja sen lisäksi riittävästi proteiinia ja täysjyväviljatuotteita. Perus hyvää ruokaa, säännöllisesti ja sopivasti. Niinhän se aina on, perusasiat pitää olla kunnossa, kikkailulla ei pitkälle pääse.

Seitsemän vinkkiä terveelliseen ruokailuun

1. Vältä ylensyöntiä. Mitoita annokset energiantarpeesi mukaan.

2. Nauti kasviksia viisi annosta päivässä. Väritä jokaista ateriaa vaihtelemalla tummanvihreitä, keltaisia, oransseja, punaisia ja valkoisia kasviksia. Muista myös kypsennetyt kasvikset.

3. Käytä hyvälaatuista rasvaa monipuolisesti. Ruokavaliossa saa olla myös tyydyttynyttä rasvaa, mutta ei vain voita. Kokeile erilaisia öljyjä. Kalasta saa aivoille tärkeitä omega3-rasvahappoja.

4. Varmista, että saat ruuasta riittävästi proteiinia lihaksiasi varten. Proteiinin parhaat lähteet ovat kala, siipikarjanliha, kananmuna, palkokasvit ja pähkinät. Käytä punaista lihaa kohtuudella.

5. Pidä verensokeri tasaisena. Hitaat hiilihydraatit kuten puuro, kasvikset ja täysjyväleipä ovat tärkeitä apuja. Vältä suuria annoksia sokeria kerralla. Jätä sokeriset limut ja mehut pois ja juo janoosi vettä.

6. Syö erilaisia pähkinöitä ja marjoja. Korvaa pullat ja keksit pähkinävälipaloilla ja patukoilla.

7. Käytä suolaa kohtuudella. Suosi vähäsuolaista valitsemalla enemmän tuoreita ruokia ja vähemmän prosessoituja elintarvikkeita. Suosi myös muita mausteita ruoan maustamisessa suolan asemesta.