11. Korona-viikko

Arvaillaan mitä tapahtuu kesäkuun alettua. Voiko tulla ulos kodin turvakuplasta, vai ei? Erityisesti riskiryhmiin kuuluvat punnitsevat hyötyjä ja haittoja. Harkitaan turvakäyttäytymisen mahdollisuuksia ja toteutumista. Pelätään massojen liikkumisen lisäystä ja sitä, jos moni muu ei noudatakaan tarvittavaa sosiaalista etäisyyttä. Kysymykseen tulisiko asikas terapiavastaanotolle, jos sellainen olisi mahdollista, moni vastaa vielä että valitsisi jatkossakin etäyhteyden. Miten paljon tämä sitten kertoo koronan pelosta ja minkä verran siitä, että etäyhteyteen on totuttu, se tuntuu sopivalta ja vaivattomalta.

Älykäs rajoittaminen on nyt hakusessa. Rajoitetaan vain siellä, missä infektioia esiintyy. Suomessakin on alueita, joilla ei ole muutamaan viikkoon paljastunut uusia tartuntoja. Toki kesäkuun alku rajoitusten höllentämisen myötä voi lisätä tartuntoja, joten varovaisuus ja maltti seurannassa lienee sitä viisautta……Maltti alkaa vaan monella loppua ja ymmärtäähän sen sekä taloudelliselta että sosiaaliselta kannalta katsottuna.

Rajoitusten purkamisen myötä kiihtyy keskustelu kasvomaskeista. Saas nähdä totutaanko kulkemaan kasvomaskeihin sonnustautuneina? STM:n kanta on ettei maskista ole hyötyä ja valtioneuvoston kantaa vielä odotellaan. Maskien saatavuus on kuitenkin lisääntynyt ja Varkaudessa aloitetaan kotimainen tuotanto. Edelleen tuntuu menevän sujuvasti sekaisin teho-osasto tasoinen aseptiikka varusteineen ja kaupassa käynti kasvomaskilla. Maskilla ei ole asiaa sairaalan eristykseen, mutta kauppaan voisi ollakin. Kyllä se pärskeitä rajoittaa ja estää kasvojen näpräämisen. Mikäli maskin takaa unohtaa infektioiden leviämistä tehokkaimmin estävät hygieniatoimet, käsien pesemisen ja sosiaalisen etäisyyden noudattamisen, niin sitten maskit ovat haitaksi.