12. Korona-viikko

Kesä alkaa tulla korona-kevään jälkeen. Katumeininki on selvästi vilkastunut. Ravintoloita erikoistarkkailtiin viikonloppuna. Säännöt olivat selvät, jos ilmenee korona-ohjeistuksen laiminlyöntiä, paikka suljetaan välittömästi. Lopputulema seurannasta oli, että ravintolat selvisivät seurannasta hyvin, ja melkein kaikki asiakkaatkin osasivat käyttäytyä.

Jännityksellä odottaa, ken malttaa, parisen viikkoa kesäkuun alusta nähdäkseen alkaako niitä uusia tartuntoja tulla vai ei…..Toistaiseksi ei ole tullut. Exit-strategioita pohditaan. Riskyryhmiin kuuluvat alkavat viimeistään tässä vaiheessa miettiä miten koronamaailmassa eletään? Tukiopetusta on jo kysytty, täytyy tarjota infopaketti ja suunnitella käytännönharjoitteet =)

Jos niitä uusia tartuntoja ei tulekaan, ainakaan ryöppynä, niin alkaa syyllistäminen, että turhaan rajoitettiin, Mutta hei, juuri siksi ei ole lävähtänyt homma käsiin, kun on osattu ja maltettu rajoittaa!

Kasvomaskien käyttämisen hyödyistä ja haitoista spekuloinnin lopputuloksena ei meinaa syntyä mitään selkeää suositusta….

Olen tässä kevään mittaan kysellyt asiakkailtani, miten korona heidän elämäänsä vaikuttaa. Vastauksia on laidasta laitaan. Kodin suojista ulkomaailmaan astuessaan ne, jotka ovat tarkoin vaalineet terveyttään, huomaavat hämmästyksekseen, että moni on toiminut ”normaalisti”. Samalla nämä riskiryhmään kuuluvat ymmärtävät, miksi heidän linjanvetoaan on ihmetelty. Toivottavasti myös ne ”normaalisti” elävät ymmärtävät, miksi toiset rajoittavat ja suojautuvat.

Ruotsi erottuu epäedukseen valitsemallaan koronastategialla….Tunteeko suomalainen vahingoniloa…..pikkuisen saattaa tuntea….ehkä….