Tunteiden työstäminen

Nunnuheijastus

Tunteita on niin myönteisiä kuin kielteisiäkin, niitä ei kuitenkaan voida jakaa oikeisiin ja vääriin. Tunteet ovat olennainen osa ihmistä. Studio55.fi:n jutussa Tukahdutettu tunne jää kehoon professori Marja leena Laakso toteaa: ”Tunteiden sääntely ja käsittely ovat taitoja, jotka toiset hallitsevat paremmin ja toiset heikommin. Tunteiden ilmaisu ja kohtaaminen on kuitenkin tärkeää hyvinvoinnillemme. Ihmiset tukahduttavat tunteita, joita eivät osaa tai uskalla ilmaista. Voi olla, että ihminen ei ole saanut apua tunteiden käsittelyyn, siksi niitä tukahdutetaan. Tunne jää kuitenkin kehoon, koska siinä on tavallaan kyse aivokemiasta”.

Tunnetyöskentely kohdistuu karkeasti jaettuna kolmeen pääryhmään: tunteiden tunnistamiseen, hyväksymiseen ja ilmaisemiseen. Googlaamalla ”tunnetaidot” saa aika villejäkin osumia, mutta Mielenterveysseuran verkkosivuilta löytyi taas selkeää, asiallista tiettoa aiheesta: Tunnetaitojen perusteet

Kognitiivisen psykoterapian verkkolehdessä on Taina Tegelstaminen artikkeli Haluan lisää minää” – tunteiden ylikontrollista kohti tunteiden omistamista kognitiivis-konstruktiivisessa psykoterapiassa. Tegelstam kirjoittaa psykoterapiassa kohdattavasta keskeisestä ilmiöstä, tunteiden välttelemisestä ja ylikontrollista. Artikkelissa kuvataan kuinka tunteitaan välttelevä ja ylikontrolloiva Anna omassa psykoterapiaprosessissaan vuoden aikana uskaltautuu, joskin urheasti vastarintaa tehden, tunteiden maailmaa kohti, ja alkaa saada haltuunsa kokemuksiaan, muistojaan ja tunteitaan. Terapiansa keskeisen tavoitteen Anna lausui ensikäynnillä: ”Mua ei niinku hirveästi ole. Mä haluun lisää minää.”

Nappasin seuraavan tekstin Blogista Särkynyt mieli – tie eheäksi, missä kirjoittaja kertoo omasta kokemuksestaan: ”Minä olen joten kuten oppinut tunnistamaan tunteitani, kestämään ne ja hyväksymään ne.. Tunteiden käsitteleminen alkoi minulla sillä että yritin tiedostaa tunteeni olemassa olon. Pysähdyin tutkimaan tunnetta ja pikku hiljaa aloin oivaltamaan niitä ajatuksia ja tapahtumia mitkä tunteita herätti. Jossain vaiheessa aloin myös erottaa tunteet toisistaan niin ettei ne olleet yhtä suurta möykkyä. Huomasin myös että on normaalia että yhden tunteen herätessä, se herättää herkästi myös monta muuta tunnetta. Yritin olla säikähtämättä tunne ryöppyjä, annoin niiden vain tulla ja sainkin huomata ettei tunteet ole vaarallisia. Tunne ei vahingoita ketään. Lakkasin sysäämästä tunteita pois, sillä olin huomannut ettei pelkkä tunne saa aikaan mitään peruuttamatonta ja tunteet kyllä hallitsee kun huomaa ettei ne ole lähellekään niin vaikeita ja kipeitä kuin saattaa kuvitella kun niitä välttelee. Se että antaa tunteen tulla ja hyväksyy sen sekä selviytyy siitä, saa itsetunnon nousemaan kohisten. Minä ainakin olen huomannut että luottamus omaan selviytymiseen on lisännyt itsevarmuuttani. Mutta täytyy vielä tähän loppuun sanoa, että tunteista irti päästäminen on yhtä tärkeää kuin tunteen hyväksyminen. Aiemmin tunteen vallatessa minut takerruin tunteisiini ja ajatuksiini pakonomaisesti. Nykyään tunne tulee ja tunne menee.. hyväksy tunteesi, älä pelkää niitä, ja anna niiden mennä kun on sen aika..”

Tunteiden käsittelyyn on monta tapaa. Kun sanotaan ettei ole vääriä tunteita, ei ole myöskään vääriä tapoja käsitellä tunteita. Tärkeintä on, että niitä käsitelläään tavalla, jolla saadaan emotionaalinen kokemus vietyä loppuun. Keskeneräiset emootiot tuntuvat uhkaavilta ja ahdistavat. Käsittely alkaa tunteiden tunnistamisesta. Moni ajattelee, että torjuttuna tai laimennettuna tunne ei ole niin vahingollinen. Tunteiden sietämisen ja ilmaisemisen taidot eivät silloin pääse kehttymään. Tunteiden tukahduttaminen on se sijaan huipputasolla. Tieto ei kuitenkaan lisää tuskaa, eikä tunteiden kohtaaminen johda romahtamiseen. Pikemminkin vapautumiseen. Tunteita voi käsitellä yksinkin, mutta mitä komplisoituneempi tilanne, sitä enemmän tarvitaan ammatillista apua. Luottamuksellisen, sallivan ja siten turvallisen yhteistyösuhteen sisällä on mahdollista kohdata tunteet, ihan kaikenlaiset.