16. Korona-viikko

Asiantuntijat ilman asiantuntemusta. Dunning-Kruger efekti. Ylivertaisuusvinouma. Näitä osaajia on ollut tänä keväänä. On tiedetty mistä Korona tulee ja minne se menee, miten se tarttuu, miten siltä suojautdutaan ja miten sitä hoidetaan.

Kun emme tiedä, että emme tiedä!

”Koronakevään aikana nähtiin suuri määrä voimakkaita ja itsevarmoja näkemyksiä pandemian etenemisestä ja torjunnasta. Näitä esittivät usein ihmiset, joilla ei ollut minkäänlaista osaamista epidemiologian tai virologian alueilla. Heidän itsevarmuuttaan selittää Dunning-Kruger-vaikutus. Psykologian ilmiö on niin yleinen, että siitä on tullut suosittu meemi. Lue lisää Valheenpaljastaja

Toisaalta on ymmärrettävää, että näinä epävarmoina aikoina tuntuu tarpeelliselta tietää. Tietämisen tunne lisää omaa turvallisuuden tunnetta ja säteilee sitä osalle ulkopuolisiakin. No, joitain sivusta seuraajia se päin vastoin hirvittää.

Korona kanssa ollaan Suomessa seesteisessä vaiheessa, mitä nyt rakennustyömiesten keskuudessa infektio leviää. Ns. komennustöissä asutaan ahtaasti, tehdään pitkää päivää, ollaan tultu kaukaakin rahan perässä, eikä sairauslomalle jääminen ole ykkösvaihtoehto. Vaikka jäisikin, ei välttämättä ole karanteenitiloja. Se hyvä puoli näissä tartunnoissa taitaa olla, että tartuntaketjut saadaan hyvin selville ja sitä myöten kuitenkin puututtua tilanteeseen.

Mutta, mutta…..maailmalla jyllää. Ihan hirveästi ei kuitenkaan matkustella, vaikka matkustuskieltoja on poistettu, lentosiltoja avattu ja suomalaiset ovat tervetulleita moniin maihin. Kotimaanmatkailu on monelle nyt suosikkivaihtoehto, monestakin syystä, eikä ollenkaan huono vaihtoehto!