2. Korona-viikko

Toinen viikko poikkeusolpoja takana. Rajoitukset kiristyvät, hämmennys alkaa muuttua kasvavaksi huoleksi. Silti rajoitteet kirvoittavat tunteita ja varsin rapsakoita mielipiteitä. Esimerkkinä tämä yleislääketieteen ja psykiatrian erikoislääkäri Jyrki Joensuun aivopieru. Viikoa etuajassa, sillä toimisi ihan mahtavana aprillipilana. Mutta tässä tuo turautus:

”Otetaan hoitohenkilöstöä sadan hengen ryhminä tartutettaviksi koronaan. Ryhmät kootaan niin, että yhden työpaikan henkilöstöön ei tule suurta vajausta. Tartutetut majoitetaan tyhjiksi jääneisiin lomakeskuksiin. He pystyvät siellä hoitamaan itseään ja toisiaan riittävästi. Heille järjestetään sopivaa täydennyskoulutusta aikansa kuluksi”.

En edes kommentoi……totean vain, että hätä ja hämmennys voivat ilmetä monella tavalla, ilmeisesti.

Monet ovat ajatelleet syvällisestikin tätä tilannetta ja ovat ottaneet siitä irti sen suoman hyödyn. Esimerkiksi peliriippuvaiset ovat hyvillään, kun rahapelikoneet on suljettu. Uraputkessa kiirivät työn viemät nauttivat mahdollisuudesta tehdä töitä ja olla samalla kotona perheen kesken. No, ei se ongelmatonta ole, mutta silti monille mieluinen ja kaivattu tilanne.

Etätyö on myös muutoksessa. Harjaanumme kuka meistä helpommin kuka kipuillen. Myös etätyön ja opintojen tekeminen muokkaantuvat ja kehittyvät. Kiitollinen olen isosti siitä, että näitä omia töitäni pystyn tekemään etänä. Ja siitä, että asiakkaat ovat niin joustavasti siirtyneet etäyhteyksiin.

Kotona olemisen haasteitakin on jo ehditty haistella. Koko ajan yhdessä oleminen tiivistää tunnelmaa ja koettelee hermoja. Omaisuusrikokset ovat vähentyneet, mutta perheväkivalta lisääntynyt. Jokaisen niskassa on kollektiivinen huoli & hätä koronasta, niin ei se muutoksiin sopeutumista ainakaan helpota. Toisaalta…..voi se hätä myös pidentää pinnaa. Somessa on moneen otteeseen tullut eteen tuo teksti, missä muistuetaan, että isovanhempamme selvisivät sodasta, mekin selviämme sohvalla pysymisestä!

Lopuksi katsaus ääripäihin. Yksi lamaantuu struktuurin katoamisesta ja joutuu pelkäämään apatiaan vajoamista. Toinen uupuu suorittaessaan ainakin samat, mieluiten enemmän, kuin somekaveri, joka on jo ensimmäisellä viikolla: Siivonnut komerot ja varastot, leiponut pakkasen täyteen, aloittanut uudet verkko-opinnot sen jälkeen kun vei loppuun entiset. Toisella viikolla on alkamassa remontti, oman yrityksen suunnittelu, sukkien neulominen ensi jouluksi ja morsiupuvun ompelu tyttären häihin tulevalle vuosikymmenelle. Niillä, jotka menivät kesämökille alkaa metsän raivaus, polttopuiden teko vuodelle 2023 ja marjastus & sienestys, ehtii ainakin ennen muita….ehkä =/

RAUHA!!!