8. Korona-viikko

Toisin kuin viikko sitten oletin, etätyösuositus jatkuikin vielä kesän yli. Se pisti harkitsemaan elämisen kokonaisuutta ja päädyin isoon ratkaisuun, muutan sekä kodin että työn pelkästään Varkauteen kesäkuun alusta. Suunnitelmat siis aikaistuivat oleellisesti aiotusta.

Ei eettisesti itsestään selvä, eikä muutenkaan yksinkertainen ratkaisu, mikä toi yrittäjänä jossain määrin epävarmuutta tulevasta ja asiakkaiden näkökulmasta joillekin pettymystä terapiasuhteen aikaisesta päättymisestä, sillä kaikille etäyhteys ei ole toimiva ratkaisu. Toisaalta monet asiakkaat olivat tottuneet jo etäyhteyteen ja kokivat sen riittävän toimivana ratkaisuna jatkossakin, mutta muutosta silti, väistämättä.

Ehkä näin oli tarkoitettu, tiedä häntä, ohjaako kohtalo, nyt koronan muodossa asioiden etenemistä…..jäsentää ja vauhdittaa ainakin.

Valtioneuvoston linjaus mahdollistaa jatkossa kirjastojen aukeamisen lisäksi kesäkuun alusta kokoontumisten laajenemisen ja esimerkiksi ravintoloiden aukeamisen asteittain. Sitten vasta tarvitsemmekin turvallisuus- ja hygieniaohjeiden noudattamista. Olemme jo oppineet, pitkälti, mutta jaksammeko noudattaa, sillä nyt aletaan olla poikkeustilan suhteen väsymysvaiheessa. Siteeraan jälleen psykologian tohtori, kriisipsykologi Eija Palosaarta: Yhteiskunnallisessa kriisissä on ainakin neljä vaihetta. Hämmennys. Voimakas yhteenkuuluvuuden tunne. Väsymys, jolloin toiset eivät enää jaksa noudattaa ohjeita ja suosituksia. Pian alkaa neljäs vaihe, syyllisten etsiminen.

Hypridivaiheeseen siirtyminen on edessä tietysti aikanaan myös terapiatoiminnassa. Tapaamisia aletaan toteuttaa myös kasvokkain, harkiten ja mahdollisimman pitkälle turvallisuutta tukien. Kunkin oma tai läheisten riskiryhmään kuuluminen varmasti viitoittaa toimintaa. Kukaanhan ei voi taata pystyvänsä eliminoimaan infektion tarttumsiriskiä, joten vastaanotolle jokainen tulee omalla vastuullaan. Se minkä tästä korona-ajasta toivoo jäävän siihen ”uuteen normaaliin” on se, että vastaanotolle ei tulla muuten kuin täysin terveenä, samaa pätee myös terapeuttiin. Muussa tapauksessa toteutuksen välineenä on etäyhteys videopuhelun tai tavallisen puhelun muodossa. Tämän Kela tulee sallimaan jatkossakin.