Elokuun loppu

Elokuun viimeisiä päiviä viedään. Kesä loppumassa…juu…kesäiset säät saattavat jatkua. Venetsialaisten aikaa, murrosvaihetta.  Syyskuu kuulostaa niiiiin syksyltä….sateelta, koleudelta….vai miltä se kuulostaa? Sitä kysytään tähän aikaan monessa yhteydessä….miltä kesän loppuminen tuntuu, mitä se merkitsee?

Vähän haikeutta siihen liittyy, että valo ja lämpö vähenevät. Välillä tuntuu, että on niin turkasen pitkä matka seuraavaan kevääseen, mutta tietäähän tuon, että nopsasti menee telvi, kuitenkin. Totta on myös se, että elämä on vähän hankalampaa talvella, ihan noin konkreettisesti, mutta, mutta eihän tässä vielä kuitenkaan talvesta puhuta vaan syksystä.

Jos syksy on kaunis ja antaa valoa niin paljon, kuin se ylipäätään on mahdollista päivän pituuden puitteissa, niin syksy on kuulas, raikkaan ja lämpimän sekoitus. Muisto kesästä – lupaus talvesta. Syksy on nykyisin pitkähkö, kun lumen tuleminen on siirtynyt  myöhemmäksi. Pimeys on oma juttunsa ja toisille ihan mörkö, ei siitä pääse mihinkään. Silloin on tehtävä valoa ja siihen on nykyisin laitteita olemassa.

Kaikille pimeys ei ole paha juttu. Se voi olla myös suojaisa, rauhoittava, tunnelmallinen, hyvä tausta kynttilän valolle. Ajattele miltä kynttilä näyttää päivän valossa poltettuna, näyttääkö miltään? Kyllä siihen tarvitaan pimeys, jotta liekki alkaa loistaa ja hehkua.

Kesästä kannattaa säilöä valoa ja lämpöä, siihenkin on nykyisin laitteita vaikka kuin. Kun kuuntelet hellepäivänä tiettyä biisiä pyörälenkillä ja laitat samat musat korviin talvi-illan lenkillä, niin mieleen tulvahtaa kesän tunnelma monin aistein tallennettuna.

Tuohon liikkumiseen kun taas päästiin, niin syksyllä liikutaan yleensä aika aktiivisesti, hyvä niin. Kaamoksen karkotustahan se on. Talvella sitten nukutaan vähän enemmän, kuin muina vuodenaikoina. Sen jokainen itselleen sallikoon, koska se on luonnollista ja sen voi perustella ihan järjellä. Hullua olisi yrittää pitää sama meno päälle kesät talvet, kun ne kesät ja talvet kuitenkin eroavat paljon toisistaan.

Mutta, vielä on mukava jättää yöksi ikkuna auki (ei tule pakkanen sisään) ja nauttia raikkaasta tuulen henkäyksestä täkin alta pilkottavassa nenän päässä. Aamulla voi vielä ihan hyvin pulahtaa uimaan ja herätellä keho sekä mieli virkistävän raikkaassa ilmanvireessä. Jos päiväsaikaan oikein  enemmin aurinko paistaa, on se mukava muistuma kesän lämmöstä, mutta nyt ei mene enää tukalan helteen puolelle. Kyllä alkavassa syksyssä on monta hyvää juttua ja… ei ole paha tuo elokuun kuutamokaan!