”En suostu yksinkertaisesti häviämään ihmisten silmistä”

Linna

Kriisit ja traumaattiset tilanteet eivät ole koskaan tervetulleita, mutta joskus ne saattavat tulla omalle kohdalle. Traumatisoituminen on suhteellinen kokemus, eikä eri ihmisten kokemuksia voi verrata keskenään. Traumatisoiva tapahtuma on mikä tahansa yksilön kokema uhkaava tilanne, joka aiheuttaa normaalia elämä häiritseviä epätavallisen voimakkaita reaktioita.

Jos kohtaat kriisin, kerro tilanteestasi avoimesti ja puhu tunteistasi. Alkuvaiheessa läheisten läsnäolo on tärkeintä. Arkiset askareet, päivärytmi ja itsestä huolehtiminen nousevat kunniaan. Jatkossa vaiheittain nousevat pintaan erilaiset menetykseen liittyvät ajatukset ja tunteet, joiden  käsittelyyn tarvittaessa on tarjolla ammattiapua.  Myös lapsi tarvitsee tukea kriisitilanteissa, sillä hän reagoi järkyttäviin tapahtumiin aikuisen tavoin. Lue lisää täältä

Kriisi paljastaa voimavaramme, joita emme tienneet olevan olemassakaan. Läheisten tuki ja toivon ylläpitäminen sokki- ja reaktiovaiheen jälkeen edistävät toipumista. On kuitenkin hyvä antaa kaikkien tunteiden tulla, sitä mukaa kun ovat tullakseen, mutta pitkittyessään katkeruus vie voimat.Vihan, katkeruuden ja muitten negatiivisten tunteiden läpikäymisen kautta on mahdollisuus päästä surutyöhön, josta vähitellen alkaa tulevaisuuden rakentaminen.

Heli Vihottulan kasvatustieteen väitös ”En suostu yksinkertaisesti häviämään ihmisten silmistä” – Kertomuksia traumaattisesta kokemuksesta selviytymisestä korostaa toimijuuden kokemuksen säilyttämistä. Fyysinen tekeminen, oli se sitten remontti tai urheiluharrastukseen keskittyminen purkaa tunnekuormaa ja rauhoittaa mieltä, rentouttaa ja jäsentää arkea. Vihottula toteaa: ”Selviytyjä sopeutuu, muttei alistumalla tapahtumien uhrin osaan, vaan asettumalla toimijaksi kaikesta huolimatta.” Tietynlaista taisteluasennetta, ”fight back”, tarvitaan. Tätä asennetta on esimerkillisellä tavalla viime vuosina nostanut esiin myös esim. Pekka Hyysalo taistellessaan takaisin elämään vakavan onnettomuuden jälkeen.

 

Lähteet:

Castren Maaret, Korte Henna & Myllyrinne Kristiina; Kriisiapu. Ensiapuopas. Terveyskirjasto, Duodecim.

Heimonen Riitta: Kriisi paljastaa voimavaramme.Hyväterveys.

Hyysalo Pekka: TeamFightBack

Vilhottula Heli. En suostu yksinkertaisesti häviämään ihmisten silmistä – Kertomuksia traumaattisesta kokemuksesta selviytymisestä.  Tampereen yliopisto. Kasvatustieteen alaan kuuluva väitöskirja.