Lentopelko

Lentopelkoa ei aiheuta yksin lentäminen, vaan siihen vaikuttavat muutkin tekijät kuten ahtaan ja korkean paikan kammo. Lentokoneen hallitsemattomuus on vaikuttava tekijä, koska matkustaja ei ohjaa lentokonetta eikä voi poistua koneesta kesken lennon.

Lentäjät ja matkustamohenkilökunta ovat tottuneet auttamaan lentopelosta kärsiviä. Asiasta kannattaa rohkeasti mainita heti lennon alussa – näin henkilökunta osaa ottaa asian huomioon ja kertoo esimerkiksi erilaisista lennon aikana syntyvistä äänistä.

Norwegianin lennoilla on myös koneeseen tultaessa ohjaamon ovi auki niin, että halutessaan pelkäävä matkustaja voi käydä tervehtimässä kapteenia ja perämiestä, kertoo Norwegianin lentokapteeni Ilkka Luode. Tutustuminen voi helpottaa oloa.
Tieto ei lisää tuskaa, päin vastoin. ”Vinkkinä kehottaisin ajattelemaan faktoja, ei mielikuvia” 

Konstit on monet ja aina voi keksiä uusia. Tässä joitain lentopelkoisilta koottuja esimerkkejä: Rauhoittavat lääkkeet, lukeminen, musiikin kuuntelu, sudokujen ratkaiseminen, virkkaaminen (muovipuikkoja voi viedä koneeseen), lennon käyminen läpi etukäteen kotona tietokonesimulaattorilla, huumori, vierustoverin kanssa keskusteleminen, perusteellinen lentokoneaterioiden avaamisen taitoon perehtyminen, ja tiedon hankkiminen lentokoneen tekniikasta. Tilastotietokin auttoi joitakuita. Myös placebo toimi, eli rauhoittavien lääkkeiden mukana pitäminen ilman, että niitä varsinaisesti syö.

Lista lentopelkoa lievittävistä keinoista löytyy Suomen iIlmailupalvelujen lentopelkokurssin materiaaleista: 12 kohdan muistilista lentomatkaa varten

Pelkoihin käytetään psykoterapiassa altistushoitoa, eli kuljetaan kohti pelkoa asteittain totuttautuen. Samaa voidaan soveltaa lentopelkoon, matkalla on monta porrasta, mutta itse lentämistä ei monikaan voi tehdä niin usein, että sille ehtisi varsinaisesti altistua. Siispä, käytetään mielikuva-altistusta.  Sitä käytetään usein altistushoidossa ennen kuin ryhdytään altistamaan ns. in vivo. Lentopelossa mielikuva-altistus on koko ajan suuressa roolissa.  Kannattaa altistaa itseään konkreettisesti kaikelle mille voi ja lisää elektroniikan avulla ja lisää omissa mielikuvissa.

On olemassa verkossa toteutettavia lentopelkokursseja, esim. täältä eroonlentopelosta.fi 

On näköjään olemassa myös lentopelkokursseja, joilla lennetään, saadaan tietoa lentokoneen toiminnasta ja jopa sammutellaan ilmassa moottori ja laskeudutaan lähimmälle kentällä. Kurssi-infossa korostetaan, että kurssilla keskitytään täysin konkreetisiin asioihin, kurssilla, eli lennolla ei ole mukana ketään psykologian alan ammattilaista. En laita linkkiä tähän.

Pelottavaan asiaan tutustumisessa ja totuttelemisessa kannattaa käyttää aikaa. Shokki”hoitojakin” markkinoidaan, mutta käyttäisin aikaa.

Altistusohjelmaan jokainen miettii omat portaat. Suurin pelko / pahin tilanne on 100% ja siitä ales päin mietitään 10 prosentin välein vähemmän pelottava tilanne. Harjoittelua ei kannata tehdä alle 50 % pelolla tai ahdistuksella, eli on tarkoituksenmukaista joutua olemaan riittävästi epämukavuusalueella.  Altistaminen kannattaa ottaa ohjelmaan sännöllisesti ja kutakin altistusporrasta harjoitellaan niin kauan, että ahdistus  / pelko häviää kokonaan tai lievittyy todella oleellisesti, eli hyvinkin siedettävälle tasolle.

Kokosin tähän joitain videota, joiden kautta pääsee aistimaan lentokonetta ja lentomatkustamista.

What is it like to go to in an airplaine. Isä teki lentämistä pelkäävälle pojalleen videon koko lentomatkustamisprosessista. Mainio.

How does it feel to fly  Matkustamon ikkunasta otettua videokuvaa noususta, pilvien yläpuolella lentämisestä ja laskeutumisesta.’

Airbuss A380 fly to Emirates  Vajaa seitsemän  minuutin video  täydestä matkustamosta realistisine äänineen.