Aika-ajoin pyrin nostamaan tänne tekstiä siitä miten psykoterapiaan hakeudutaan, miten voi arvioida sitä, onko psykoterapia oma juttu ja onko elämäntilanne siihen sopiva. On tarpeen pysähtyä myös perusasian äärelle, siihen mitä psykoterapia on. Siihen on vähän hankala vastata, kun mieli luisuu heti psykoterapiatyön moninaisuuteen. Mitä psykoterapia konkreettisesti tarkoittaa yksilön kohdalla. Mutta, tässä kouluttajapsykoterapeutti Maaret Kallion kirjoittama erittäin hyvä yleiskuvaus:
”Psykoterapian ytimessä on vuorovaikutussuhde ja yhteistyö, jonka avulla ihminen saa tunteen toivosta ja mahdollisuudesta vaikuttaa omiin kokemuksiinsa ja ihmissuhteisiinsa. Tarkoituksena ei ole, että psykoterapiassa tulee joksikin muuksi tai sellaiseksi kuin pitäisi olla, vaan että siinä voi tulla enemmän omaksi itsekseen. Aiempia kokemuksia ei voi korjata tai muuttaa, mutta turvallisen yhteistyön avulla voidaan saada uudenlaista ymmärrystä oireiluun tai käyttäytymiseen ja löytää siedettävämpi suhde nykyiseen kriisiin tai aiemmin koettuihin vaikeuksiin.
Psykoterapeutti on apuna itsetuntemuksen ja -havainnoinnin lisääntymisessä – mitä sellaista voin oppia sietämään, mitä en aikaisemmin voinut sietää? Mitä sellaista voin ajatella, mitä en aikaisemmin voinut ajatella? Mitä taitoja voin oppia nyt, vaikka kehitykseni varrella siihen ei ollut mahdollisuutta? Miten asetun omiin läheisiin ihmissuhteisiini kohtaavasti, kun minut kohdataan?
Merkittävä osa psykoterapeutin ammattitaidosta tulee hänen itsetuntemuksensa ja työn laadun valvonnan kautta. Psykoterapeutit opettelevat omissa pitkään koulutukseen kuuluvissa psykoterapioissaan tunnistamaan omia reaktiotapojaan, mallejaan ihmissuhteista, tunteitaan, ja arvottamistaan. Jatkuva työnohjaus kokeneemman, vaitiolovelvollisen, koulutetun seniorin kanssa tarjoaa psykoterapeutille ulkopuolisen näkemyksen omasta toiminnasta, sokeista pisteistä ja terapiaprosessin etenemisestä.
Psykoterapiasuhteen yhteistyölaatuun kuuluu se, että terapeutti ja asiakas tarkastelevat yhdessä kokemusta psykoterapiassa olemisesta. Psykoterapeutin ammattietiikkaa on tunnistaa vuorovaikutussuhteen epätasapaino ja oma valta-asemansa, ja auttaa asiakasta tarkastelemaan kokemustaan ilman painostusta tai normitusta. Nykyaikaiseen psykoterapiaan kuuluu asiakaslähtöisyys, asetettujen tavoitteiden saavuttamisen tarkastelu ja ymmärrys siitä, että molemmat vuorovaikutuskumppanit vaikuttavat toisiinsa.” -Maaret Kallio
Yle Areenan Tiedeykkösen podcastissa -Mitä psykoterapiassa tapahtuu- on haastateltavana kliinisen psykologian ja psykoterapian emeritusprofessori Jarl Wahström Jyväskylän yliopistosta. Toimittaja on Pirjo Koskinen. Voit kunnella haasatattelun TÄÄLTÄ.