Painajaiset hyötykäyttöön?

kierreportaat

Ylen uutisoinnissa 13.9.  nuorempi tutkija Nils Sandman Turun yliopistosta kertoo painajaisten merkityksestä ja tulkinnoista. Pääset lukemaan koko haastattelun tästä linkistä: Painajainen muuttuu ongelmaksi, kun se vaivaa ja valtaa valvemaailman.

Haastattelussa todetaan, että  ”painajaiset sinällään eivät ole vaarallisia”, mutta ahdistusta aiheuttaessaan ne ovat raskaita, pelottaviakin ja niihin kannattaa hakea apua. Unet tulevat melko usein puheeksi psykoterapiavastaanotolla. Asiakas on saattanut kärsiä pitkään toistuvista painajaisista, tai terapeuttiseen muutosprosessiin lähteneen unimaalilma saattaa vilkastua. Tietoisuuteen nousee uusia asioita.

Painajaisia, kuten unia yleiseminkin on  kautta aikain selitetty monella tavalla. Itse uskon unien henkilökohtaiseen merkityksellisyyteen, en yleistettyihin tulkintoihin. Uskon myös siihen, että unista voi ola hyötyä, myös painajaisista. Sandman toteaakin, että ”eri uniteorioilla on yksi yhteinen näkemy siitä, että unilla on tehtävä, ja jos unilla on hyödyllinen tehtävä, myös pahoista unista voi  olla hyötyä.”

Psykoterapiassa kuljetaan hallitusti kohti  sekä konkreettisia pelkoja että mielensisäistä ahdistavaa materiaalia. Tässä unet voivat olla apuan. Unien vertauskuvallisuutta voidaan avata asiakkaan elämän konkreettiselle tasolle tai unikuvien kautta voidaan lähestyä turvallisemmin vaikeaita tunteita sisältäviä teemoja. Saman tyyppisesti toimivat metaforat, kielikuvat, joita usein käytetään kognitiivisessa terapiassa.