Suurin haaste on itsensä hyvksyminen

torso

Kimmo Rasila kirjoittaa blogissaan Hylätyksi tulemisen kokemuksesta hyväksymiseen ”Ihmiselle joka kasvaa kriittisimmät hetket lapsuudestaan ja nuoruudestaan kokien jatkuvasti toistuvia hylätyksi tulemisen kokemuksia, itsensä hylkääminen tulee kuin automaattisena jatkumona”.

Pyrkimus huolehtia , vaikuttaa,  kontrolloida, pitää elämä kasassa, koko perheen elämä. Siinä haastetta kenelle tahansa, saatikka lapselle tai nuorelle, joka vasta on rakentamssa kuvaa itsestään ja koko maailmasta.

– Luottamus toiisiin – oikeus omaan elämään- kaiken kontrolloiminen – vaativuus – itseä koskeva negativismi – vastuun otaaminen kaikesta ja kaikista…. Esimerkkejä raskaista mekanismeista, jotka syövät itsetuntoa ja uuvuttavat ennen pitkää näännyksiin kenet tahansa.

Rasila jatkaa: ”Olen elänyt erinäisissä vankiloissa lähestulkoon koko elämäni. Suurin osa noista vankiloista on nyt miettien itse rakentamiani, mutta toisaalta kuten totesin, ymmärrän tänään tarvinneeni kaiken tuon, ollakseni tässä hetkessä juuri tässä, juuri tällaisenaan.”

Saman on sanonut osuvasti tyttöbändi Tiktak kappaleessaan Sankarita:

Tämän iän piti olla parempi ja
olotilan jotenkin tyyni
Kenen vika? Kuka meni valehtelemaan?
Kadottanut olenko todellisuudentajun,
hajun siitä, mikä uhkaa koko ajan?
minun täytyy mennä eteenpäin,
on pakko mennä vielä enemmän mitä vaan.

Mä näen tyhjän taistelukentän
oon ihan yksin sodassa siellä
ja vihaan tyyntä myrskyn edellä
kun tapahtuu on helpompi hengittää
Mä näen tyhjän taistelukentän
pahimman vastustajani tiedän
minusta itsestäni sen löydän
ei, en pysty lopettamaan,
mä huidon pimeän taa
ota kiinni jos saat!

Todellako pysyisit mun perässäni koko ajan
mä en haluu kenenkään takia hidastaa
Tosi kovat tavoitteeni korkealla
olen epätodellisen tunnollinen
ja niin hyvä kehittämään ongelmia
aivan kaikesta, mitä tulee vastaan
 Mä näen tyhjän taistelukentän…

Kontrolloimisen, liiallisen vaativuuden ja virheettömyyteen pyrkimisen taustalla on itsen haavoittuvien osien suojaaminen. Toisten miellyttämisen taustalla on tavoite osoittaa teoillaan olemisen tärkeys. Selviytymisreaktioita siis.

– Pitäisi – täytyy- enemmän – paremmin…Onko tuttua?  .

Parisuhteessa elävä koktrolloi koko perhettä, yksin eläjä suunnittelee seuraavan päivän minuttiaikataululla, jonka pitämättömyys aktivoi hajoamisen tunteen. Mitä tarkemmaksi ennakoinnissa ja kontrolloinnissa on menty, sen kohtalokkaammalta kontrollin menettäminen tuntuu. Hajoaminen ja tuho uhkaavat joka nurkalla. Näin, vaikka tavoite on ollut suojata itseä ja tehdä elämästä turvallisempaa.

Hellitä hetkeksi, alkuun riittä vain hetkeksi, ihan vain kokeeksi.

Ja todellakin, tämä on sallittua myös sinulle, joka itse et usko oikeuteesi. Yhtä lailla sallitua sinulle, kuin meille kaikille. Hellittäminen ohjaa sinua kohti pelkojasi, niitä jotka ovat pitäneet sinut ikeessään ja ajaneeet masennukseen / paniikkihäiriöön / pakko-oireisiin / syömishäiriöön, jne.

Muista, että vaativa ihminen vaatii tässäkin itseltään liikaa. Ensin vain pikkuaskel ja sitten seuraava pikkuaskel.