Askel 3: Nimeä tunteesi
Anna nyt tunteellesi nimi. Onko se pelkoa, surua vai paheksuntaa? Useimmat ihmiset yllättyvät huomatessaan, etteivät he ole aiemmin oikeastaan nimenneet tunteitaan. Lähimmäks tunteiden nimeämistäi he pääsevät ilmaisuilla kuten “Minulla on paha olo” tai “Minulla ei ole hyvä päivä”. Kun määrittelet tunteesi tarkemmin, voit paremmin keskittyä siihen tunnekuormaan, josta haluat päästää irti. Käytä siis aikaa voidaksesi kertoa itsellesi tarkalleen mitä tunnet.
Tässä on avuksesi lista yleisimmistä kivuliaista tunteista, joita ihmiset kantavat mukanaan:
- Viha, vihamielisyys, raivo
- Suru, apeus, murhe
- Kateus, mustasukkaisuus
- Ahdistus, pelko, huoli, murehtiminen
- Paheksunta
- Nöyryytys
- Torjunta
- Häpeä
Askel 4: Ilmaise kokemuksesi
Ota kynä ja paperia ja kirjoita muistiin, mitä kivuliaan tunnekokemuksesi aikana tapahtui. Kerro yksityiskohtaisesti miltä sinusta tuntui, mitä muut ihmiset tekivät, ja miten reagoit jälkikäteen.
Kun olet mielestäsi ilmaissut kaiken sen, mistä tilanteessa oli kyse, ota toinen paperi ja kerro sama tapahtuma siihen osallistuneen toisen henkilön näkökulmasta. Kuvittele, että olet tuo henkilö. Kirjoita, mitä hän tunsi, miksi hän toimi niin kuin toimi, ja miten hän reagoi jälkikäteen. Tämä osuus on vaikeampi kuin tapahtuman kuvaileminen omasta näkökulmastasi, mutta jatka sinnikkäästi – olet ottamassa suurta harppausta vapauttaaksesi itsesi menneisyyden kivusta.
Kun olet tyytyväinen kirjoittamaasi, ota kolmas paperi ja kuvaile tapahtumaa niin kuin sanomalehden toimittaja kertoisi siitä, kolmannessa persoonassa. Miten puolueeton tarkkailija kuvaisi kyseistä tilannetta? Kerro yksityiskohdista niin puolueettomasti ja tasapuolisesti kuin osaat.
Tämä askel vaatii enemmän aikaa kuin aiemmat, mutta yleensä ihmiset nauttivat tästä valtavasti. Harjoitusta tehdessään monet huomaavat, etteivät he enää ole oman näkökulmansa vankeja. Yhtäkkiä pystyt löytämään toisia näkökulmia, uuden silmäparin, vahvemman tunteen irrallisuudesta. Tämä kaikki on hyvin vapauttavaa.