Viime tipassa

Vielä vähän työ- ja opiskeluasioista. Hesarissa oli tällainen artikkeli: Tehtävien lykkääminen viime hetkeen ei ole laiskuutta vaan myös addiktoiva tapa – ja työelämä ruokkii sitä, sanoo asiantuntijaLehtijutussa työterveyspsykologi puhuu vitkuttelemisesta, omia näkemyksiä jakavat myös muutamat henkilöt, joilla tällainen tapa, vitsaus tai addiktio on.

Ilmiöön tormää kyllä usein ja tulee tätä joskus toteutettua itsekkin, ainakin kiireessä. Työelämä tuo monelle aivan liian usein eteen tilanteen, ettei todellakaan ehdi tehtä tarvittavia tehtäviä, muuten kuin viimeiset viimetipassa. Mikäli nin käy usein, on syytä tarkistaa työ ja sen vaatimukset, vika ei aina todellakaan ole ihmisessä. Välillä on ”vika” ihmisessä, tai hänen motivaatiossaan, mikä sekään ei aina ole ”väärin”, sillä kaikki ei tarvitse kiinnostaa.

Kyllä se taitaa kuulkaa niin olla, että kun pitkällä tähtäimellä jaksamisen näkökulmasta tätä asiaa ajatellaan, niin…parempi tehdä viimetipassa, kuin kaiken varmuuden vuoksi aina hurjan ajoissa.

Eelikkä, sama asenne ilmiöön, kuin edellisen blogikirjoituksen lepo-teemassa. Mikäli näinkin pärjää, saa työt tehtyä ihan hyvällä tasolla, eikä erityisemmin stressaannu, niin ei syytä muuttaa tapoja. Mutta, jos alituinen vitkuttelu käy hermoille (omille), kuormittaa ja aiheuttaa selkeätä alisuoriutumista, niin on syytä tehdä asialle jotain.

Lykkääminen kuriin

1. Tee toimintasuunnitelma ja etene pienin askelin. Välitavoitteet ja itsensä palkitseminen niiden saavuttamisesta kannustaa.

2. Pyydä apua. Unohda itsepintainen pärjääminen ja lähesty vaikeaa tehtävää ystävän tai puolison kanssa. Uudet näkökulmat avaavat ajatteluasi.

3. Organisoi ympäristö toimivaksi. Pane kuulokkeet korviin tai mene paikkaan, jossa saat olla rauhassa.

4. Tee töitä lyhyissä jaksoissa. Ota vaikkapa munakello avuksi. Ihminen pystyy keskittymään intensiivisesti vain noin 20 minuuttia kerrallaan, ja sekin vaatii harjoittelua.

5. Älä juutu ajatuksiin, jotka estävät työn tekemisen, vaan johda itseäsi. Jokainen on nukkunut joskus huonosti, eikä olo ole paras mahdollinen – ahdistuneenakin voi tehdä töitä.

6. Muista syödä! Riittävä lepo ja hyvä verensokeri edistävät keskittymistä.