Koronan mediatodellisuus?

Pitäisikö oikoa käsityksiä….?

Ylen Kulttuurikoktailissa oli mielenkiintoinen juttu median kriisitoiminnasta. ”Kriisissä journalismi toimii automaattiohjauksessa.”

En missään nimessä ajattele, että koranaa ei pitäisi pelätä, se on otettava vakavasti, mutta mikä on realismia….uhkakuvissa, suojautumisessa….mikä onkaan koko todellisuus…..tiedämmekö sitä koskaan. Toiset varautuvat kaiken varalta kaikkeen ja toisessa ääripäässä torjutaan uhan mahdollisuus ainakin näennäisellä huolettomuudella. Mutta mikä pyörittää mediaa…?

”Kun halutaan kertoa paljon ja nopeasti, tulee myös enemmän virheitä. Avustin vuosia sitten tutkijoita, jotka analysoivat 9/11-uutisointia sähköisissä tiedotusvälineissä. Tutkimuksessa kävi ilmi, että journalismi toimi kriisin aikana ”automaattiohjauksessa”.

Huhuja, väitteitä ja tiedonmurusia jaettiin eteenpäin sitä mukaa, kun niitä toimituksiin tihkui. Journalistinen valinta ja tiedon prosessointi vähenivät tai jäivät kokonaan pois.

Samaa on ollut havaittavissa koronauutisoinnissa. Huhtikuun alussa sosiaalisessa mediassa levisi video New Yorkin joukkohaudoista. Muun muassa Ilta-Sanomat ja Helsingin Sanomat kertoivat, että New Yorkissa haudataan ihmisiä ”väliaikaiseen joukkohautaan”.

Kuvituksena oli videosta napattu ilmakuva suojapukuun pukeutuneista haudankaivajista ja puuarkuista. Mieleen tuli vuoden 1918 sisällissota tai Jugoslavian sodan joukkohaudat.

Todellisuudessa kyse ei ollut väliaikaisesta hautapaikasta. Arkut haudattiin Hartin saarelle, jonne tunnistamattomat ruumiit on haudattu jo yli 150 vuoden ajan. Vainajat olivat niitä koronaan kuolleita, joiden ruumista läheiset eivät olleet vaatineet omakseen. Ruumiiden määrä toki oli tavanomaista suurempi.

Enemmän kuin koronaviruksen tappavuudesta, kuvat kertoivat köyhyydestä ja osattomuudesta”.

Koronan aikana kuilu mediatodellisuuden ja koetun todellisuuden välillä on kenties suurempi kuin koskaan. Nyt, kun epidemia alkaa tilastojenkin valossa tasaantua, mediatodellisuus ja eletty todellisuus lähenevät toisiaan. Nähtäväksi jää, kohtaavatko ne milloinkaan?

Jutussa pohditaan myös sitä, jos korona olisi iskenyt ennen someaikaa……

Lue lisää täältä: Väärä tieto, hysteraia ja paniikki leviävät nopeammin kuin virus itse – koronavirus piirrettiin tarkoituksella hirviömäisen pelottavaksi