Suklaameditaatio


Maistelu viidellä aistilla, mitä parhain mindfulness- eli tietoisuustaitoharjoitus

Huomasin Sveitsiläisen suklaan valmistajan Lindtin sivustolta suklaan maisteluohjeet ja ajattelin, että tässäpä mindfulnessia parhaimmillaan. Pieni, mukava, monia aisteja hyödyntävä, lyhytkestoinen ja tosi helppo liittää omaan arkeen (varmasti monien kohdalla).

Käy kurkkaamassa ja varaa jo valmiiksi pikkaisen suklaata….   Maistele kuin mestari

Näkö: Tarkastele suklaan ulkonäköä, muoto, väri, paksuus…..

Tunto: Tunnustele suklaan pinnan rakennetta, annat ehkä suklaan sulahtaa hieman, ei liian paljon

Kuulo: Kuuluuko sisältä mitään….no ei ehkä kuulu =),  mutta kuinka raksahtaa poikki suklaapala, -patukka, -tikku…

Haju: Nuuhkaise ja nuuskuttele suklaan aromeja. Nyt ollaan jo lähellä suuta, muttä viivyttele vielä hetki….

Maku: Lopulta, anna suklaan sulaa suuhun. Nyt ollaan intensiivisimmässä vaiheessa. Älä kiirehdi, ota kaikki nautinto irti.

Pysähdy, vietä kiireetön hetki, jolloin et ole menneessä, etkä mieti tulevaa. Keskityt kaikilla aisteilla suklaan syömiseen, oikein luvan kanssa. Tämä nimittäin lisää sekä psyykkistä että fyysistä terveyttä. Säännöllisesti (ehdottomasti) ja kohtuudella. Vähempi muuten riittääkin, kun ottaa joka ainoasta palasta koko ilon irti. Ja hengittele rauhallisesti. Jos sattuisi niin, että kaikesta suklaan ihanuudesta huolimatta ajatuksesi  pääsisi karkaamaan muhin asioihin, niin palauta ajatus ensin hengitykseen, seuraa sitä hetken aikaa ja sitten palaa harjoituksesi pariin, eli SUKLAASEEN =)

Tietoisuustaitoharjoituksia tehdään vastaanotolla ikään kuin mainospätkinä, viitisen minuuttia istunnon alussa. Kokeillaan erilaisia harjoituksia ja suklaatakin on yleensä aina maisteltavana =) Harjoitushetket toimivat näytteinä, jotka toivottavasti innostavat treenaamaan kotona säännöllisesti. Erityisesti kannustan etsimään omanlaisiaan harjoitteita jotka ovat luontevasti sovitettavissa omaan arkeen. Kannustan tekemään pidempien ns. varinaisten minfdulness harjoitusten lisäksi lyhyitä muutaman  minuutin harjoitteita  useamman kerran päivässä.  Tunnustellen, kuulostellen kehoa, kuunnellen ympäristöä, katsellen, maistellen, haistellen, liikkuen ja tiedostaen hengityksen. Keskittyminen vain ja ainostaan käsillä olevaan  hetkeen irrottaa meidät menneestä ja tulevasta, pysäyttää kierrokset kesken työpäivän, antavat pienen lepotauon kivun kuuntelemisesta tai ahdistuksen tiedostamisesta.