Elämä etänä

Etänä töissä, sukulaisissa, kaverikekkereissä, harrastuksissa, terveydenhuolossa, koulussa, ostoksilla ja melkein missä vaan. Ei ihan koko elämä ole siirtynyt verkkoon, mutta yllättävän paljon. Oikeastaan ajattelin, että elämä oli jo ennen Koronaa, yleisellä tasolla, aika paljon verkossa, mutta on se sitä kyllä nyt paljon aiempaa enemmän.

Luovuus on kukkinut etäyhteyden hyödyntämisessä ja sehän on hyvä. Varmasti Koronan jälkeen on kysyntää face to face kohtaamisille, mutta uskon että monenlaiset etäpalvelut jäävät käyttöön. Monia kursseja ja ohjausryhmiä voidaan toteuttaa videpuhelun kautta, ei ole enää pitkät välimatkat esteenä.

Uskon ja tovon ja tulen itse niin ojheistamaan jatkossa, että mikäli ei tunne itseään täysin terveeksi, niin ei tule paikalle, minun vastaanotolleni, kuin ei toivottavati muihinkaan kohtaamisiin. Otetaan sen sijaan videopuhelu. Hyvin moni asiakas on todennut, että tämähän toimii hyvin. Kevään aikana on ehtinyt testata ja tottua ja moni tuntuu olevan valmis soveltamaan etäyhteyttä jatkossakin. Paljon eri kaupunkien välillä liikkuvat ovat hyvillään siitä, että terapiassa käyminen ei ole sidottua yhteen paikkaan.

Kaikille ei etäyhteys sovi ja se on ihan ok. Kaikilla ei ole rauhallista tilaa toteutukseen ja toisille ei tämän tyyppinen kontaktointi tunnu luontevalta. Kieltäytyä todella saa. Itse olen houkutellut kuitenkin ensin kokeilemaan, jotta tietää mistä kieltäytyy.

Ei tämä etäkontaktointi pelkkää juhlaa ole. Kun työ on siirtynyt pelkästään läppärille, niin se rasittaa uudella tavalla. Ehkä se pitkällinen ruudun tuijottaminen vaatii keskittymistä eri tavalla. Rasittuu silmät ja kuulo varsinkin, jos ääni ei kuulu kunnolla. Silmin ja korvin pinnistely on yllättävän raskasta. Onneksi tekniikka on toiminut paremmin, kuin uskalsi toivoa, mutta hankaluuksiakin toki on. Ääni reistaa enemmän. Omassa työssäni toimin niin, että välillä otetaan ääni puhelimen kautta ja katsekontakti videopuhelun kautta. Välillä siirrytään pelkästään puhelimen varaan. Silti, on hieno juttu, että työn voi siirtää etätyöksi, se ei ole itsestään selvyys.