Mitä jos kokeilisin?

image

Uskaltaisinko toteuttaa pitkäaikaisen haaveeni muuttaa ulkomaille? Ryhtyisinkö kasvissyöjäksi? Perustaisinko yrityksen? VAI Lähtisinkö opiskelijavaihtoon kolmeksi kuukaudeksi tai ottaisin vastaan muutaman kuukauden komennuksen ulkomailla? Tai kokeilisinko olla kuukauden ilman lihatuotteita? Tai kokeilisinko osa-aikaisena yrittäjänä, muutama tunti viikossa?  Isoja asioita ja suuria päätöksiä, joihin liittyy ristiriitaisia tunteita – haaveita, epäuskoa, innostusta, jännitystä. Jotkut meistä tekevät repäisyjä, kertaheitolla elämä uusiksi. Joskus se onnistuu , joskus ei. MUTTA entäpä jos muutosta lähestyy kokeilemalla, niin jääkö epäonnistumisen mahdollisuus pois?

Kokeileminen on avoin tila, jolle ei aseteta muuta tavoitetta kuin se, että annetaan itselle mahdollisuus kuulostella miltä uusi asia tuntuu ja miten se vaikuttaa minuun ja usein myös läheisiini. Psykoterapiassa tavoitellaan muutosta, harvemmin ulkomaille muuttoja, ym., mutta pieniä arkisia konkreettisia tekoja tai uusia näkökulmia, selityksiä, mielikuvia, tunnetiloja. Nämä ns. pienet muutokset oikeaan osuessaan voivat olla hyvinkin suuria ja merkittäviä mielenterveyden ja hyvinvoinnin kannalta.

Kognitiivisessa psykoterapiassa kokeillaan uutta pienissä osissa lyhyen aikaa. Esim. viikon ajan teet rentoutusharjoituksia 15 min päivässä, tai noteeraat päivittäin yhden hyvän asian itsestäsi. Viikon ajan toteutat ateriaohjetta tarkasti, viikon ajan et tee yhtään ylitöitä. Viikko on niin lyhyt aika, että siihen uskaltaa sitoutua, mutta samalla niin pitkä aika, että siinä jo ehtii päästä kokemaan monenlaisia vaikutuksia. Olipa vaikutus iso tai pieni, se rikkoo joka tapauksessa totuttua toiminta- tai tulkintaketjua ja avaa huomaamaan, että asioille voi tehdä jotain.

Psykoterapiassa asiakas tekee kokeiluja omassa arjessaan istuntojen välillä. Tapaamisilla arvioidaan vaikutuksia: tuntuiko missään, oliko hyvä muutos, kannattaako tätä jatkaa, vai kokeillaanko jotakin muuta? Kokeilu ei voi epäonnistua, mutta se voi osoittaa tarpeen tehdä toisenlaisia suunnitelmia. Mitä sinä kokeilisit?