Maailman terveysjärjestö WHO:n määritelmän mukaan mielenterveys on hyvinvoinnin tila, jossa ihminen pystyy näkemään omat kykynsä ja selviytymään elämään kuuluvissa haasteissa sekä työskentelemään ja ottamaan osaa yhteisönsä toimintaan. Hyvään mielenterveyteen kuuluu hyvä itsetunto, elämänhallinnan tunne, optimismi, kyky solmia ihmissuhteita, mielekäs toiminta ja taito kohdata vastoinkäymisiä.
Vähintään joka viides suomalainen kokee vuosittain mielenterveyden häiriöitä. Suomen Mielenterveysseura on kerännyt listan asioista, joilla jokainen voi parantaa mielensä hyvinvointia.
HUOM! Nämä asiat on pyrittävä laittamaan kuntoon ensitilassa myös silloin, kun mielenterveys on jo mennyt. Eli vaikka olisit hoidossa tai psykoterapiassa, ym. niin näitä perusasioita ei saa unohtaa. Kun hoidat perusvointiasi, jaksamisesi pohjaa, niin jaksat työstää paremmin myös emotinaalisia ongelmiasi. Siihen jos mihin tarvitaan jaksamista!
Huomion arvoista on myös se, että vaikka puhutaan pään sisäisestä hyvinvoinnista, niin siihen tähdätään montaa kautta. Ilman riittävää fyysistä hyvinvontia on vaikea voida henkisesti hyvin. Vaikka fyysinen terveys olisi mennyt ja tavallaan keho pettänyt, voi fyysistä kautta silti saada hyvinvointia tukevia kokemuksia. Keho aistii monella tavalla: lämpö. kosketus, painon tunne….Suu maistaa, vatsa hyrisee tyytyväisyydestä lempeästä ruoasta….Ulkoilma tuntuu hyvälle, happi hyväilee keuhkoja, tuuli tuntuu kasvoilla, aurinko hellii, vesi virkistää…
Esimekkeinä kuvien Saunatonttu muistuttaa yhdestä tehokkaimmasta kehonhuoltomenetelmästä, saunomisesta. Videot puolestaan luontokokemusten moninaisesta merkityksekkyydestä.
1. Pidä huolta itsestäsi
Hyvä arki muodostuu itsestä huolehtimisesta ja asioista, jotka tuottavat iloa. Terveelliset elämäntavat ovat parhaimmillaan pieniä nautintoja kuten: virkistävä kävely tai 15 minuutin torkut, päivällinen hyvässä seurassa, itsellesi mieluisa liikkumishetki esimerkiksi tanssien, pelaten tai puutarhatöitä tehden.
2. Innostu uudesta
Yllätä itsesi ja kokeile jotain uutta. Kun rikot totuttuja rutiinejasi, voit saada uusia näkökulmia ja elämyksiä. Kokeile uutta jo tänään: kulje jonain päivänä eri reittiä töihin, tai käy paikassa, jossa et ole aiemmin käynyt.
Mieti minkä taidon haluaisit oppia. Aseta itsellesi pieniä etenemistavoitteita opettelemisen suhteen. Katsele tuttua ympäristöä turistin silmin. Mitä esittelisit omasta kotiseudustasi vierailijoille?
Elämä on ystävien ja tuttavien kanssa jaettuna rikkaampaa. Kun keskustelet iloistasi ja suruistasi, saat uusia näkökulmia. Mieti ketkä ovat sinulle tärkeimpiä ihmisiä. Onko sinulla ystävä, jota et ole tavannut pitkään aikaan? Ota häneen yhteyttä, ja kerro ajatelleesi ihmisiä, joista haluaisit kuulla ja että juuri hän tuli mieleesi.
Kun kohtaat ihmisiä arjessasi, ole läsnä, kuuntele, katso silmiin ja vastaa keskusteluun. Kohtaat aidosti ihmisiä, kun et samaan aikaan näpyttele kännykkääsi tai pohdi iltapäivän kauppalistaa.
4. Tunnista tunteet
Ajatukset ja tunteet ovat parhaimmillaan myönteinen voimavara. Menneiden murehtiminen tai huoli tulevasta kuluttaa usein turhaa voimavarojamme. Älä torju tunteitasi, vaan opettele elämään niiden kanssa tätä hetkeä. Mieti illalla, mitä tunteita tunsit tänään? Iloa, pelkoa, rakkautta, surua, vihaa, yllätystä?
Kiinnitä huomiota tähän hetkeen. Tiedosta ajatuksesi, tunteesi ja maailma ympärilläsi. Ole tunteillesi armollinen. Kaikki tunteet ovat ohimeneviä ja sallittuja.
5. Pyydä tarvittaessa apua
Älä jää yksin, jos sinulla on vaikeaa. Keskustele ystäviesi kanssa ja hae tarvittaessa apua ja tukea.
Kiitos videomateriaalista MP
Lähipiiri kuvaa minulle terapiakuvia ja videoita , saadaan vähän monipuolisempaa matskua kuin pelkät omat otokset =)