Kolmen alkoholistinaisen tarina
Naisen alkoholismi on hyvin piiloteltu ongelma. Nainen on mestari kompensoimaan ongelmiaan ja ne voivat pysyä kulisseissa käsittämättömän kauan. Harmi….vai onko sittenkään? Kuinka suhtaudumme naisiin, joilla on alkoholi- tai yleisemmin päihdeongelma? Jos haavansa paljastaa, saako riittävää ymmärrystä ja apua? Aina ei kuulumma saa. Miehen alkoholiongelma tiedostetaan paremmin. MUTTA, ei väärin ymmärryksen pelossa kannata jättää apua hakematta, koska kyllä tätä naisenkin kohdalla nykyisin jo ymmärretään. Tietysti pienoinenkin ohitetuksi, tyrmätyksi tai leimatuksi tulemisen kokemus tuntuu musertavalta ihmisestä, joka ei koe omaavansa muutenkaan minkäänlaista ihmisarvoa.
On niinkin, että alkoholin kanssa kamppaileva luulee, ettei hänen ongelmaansa huomata. On se kuitenkin hyvin monissa tapauksissa huomattu, monillakin tahoilla, mutta siihen ei osata puuttua. Puuttuminen ulkopuolelta on vaikeaa, mutta onko naisen juomiseen puuttuminen vielä vaikeampaa kuin miehen juomiseen puuttuminen?
Seuraavassa linkissä on juttu, jossa avataan sitä, kuinka alkoholin kanssa ongelmissa olevilla naisilla on yhteisenä piirteenä kokemus hyväksyvästä kohtaamattomuudesta ja rakkaudettomuudesta. Päihdeterapeutti paljastaa: ”Alkoholistinaisilla on yksi yhteinen tekijä”
”Alkoholiongelmaiset naiset ovat hyvin erilaisia, mutta yksi yhteinen tekijä toistuu usein. He ovat kokeneet lapsuudessaan hyvin vaikean, traumaattisen kokemuksen, kuten vanhempien avioeron, vanhemman alkoholismin, seksuaalisen hyväksikäytön tai väkivaltaa. Naiset uskovat tyypillisesti, että kaikki vika on heissä: huono, ei osaa mitään ja ei ansaitse parempaa elämää. Osa naisista erakoituu ja juo yksikseen, itsesäälissä rypien. Seksuaalisuus ja naiseus ovat hukassa. Naiset eivät edes ymmärrä, mitä ihmisarvo tarkoittaa, koska he eivät ole koskaan saaneet kokea sitä.”
Tissuttelijan täyskäännös. ”Kaikki ystäväni eivät kestäneet raitistumistani”
Helpoksi tätä ei ole tehty. Jos uskallat hakea apua ja saat sitä, sekä onnistut muutoksessasi, niin moni kertoo, että osa ihmissuhteista meni samalla, kun juominen loppui. Kertonee jotakin meidän ajastamme, jossa alkoholi kuuluu ikään kuin normaalina osana elämään ja ainakin ”rentoutumiseen”. Ehkä joutaakin irrottautua seurasta, joka koostuu alkoholin käytön ympärille. Mutta vastustusta voi tulla ihan lähipiiristä, omasta perheestäkin. ”Voinko itse juoda, jos yksi meistä ei juo?” Eli ympärillä olevat joutuvat vaastatuksin oman alkoholiasenteensa kanssa. Mikäli siinä ei ole ongelmaa, ei liene ongelma sekään, että yksi joukosta raitistuu. Ongelma saattaa tulla siinä, että tämä raitiustunut osoittaa omaa tahtoa ja jämäkkyyttä muullakin tavalla ja sihen ei lähipiirissä olla totuttu. Siihen voi totutella.
Yhdessä kokoNAINEN tukena päihdehaittoja kokeville naisille
Vuonna 2018 käynnistynyt Yhdessä kokoNAINEN -hanke (2018 – 2020) kehittää naiserityistä työtä ja tarjoaa tukea ja apua arjen hallintaan päihteitä käyttäville ja päihteiden käytöstä toipuville naisille. ”Kohtaamme naisen ensisijaisesti naisena, ei äitinä tai päihteidenkäyttäjänä.”
Hanke on alussa ja materiaaleja ei sivuilla juurikaan vielä ole, mutta sinne niitä tulee ajallaan. Nettikirjepalvelu on hyvä juttu ja toivottavasti madaltaa kynnystä ottaa oma ongelma puheeksi!