Miten päästää irti menneestä ja palata rakkauteen blogissaan Katri Mäkinen kirjoittaa Deepak Chopran seitsemästä askeesta, joiden kajutta voi vaputus menneisyyden painolastista.
Monet meistä kantavat – tietoisesti tai tiedostamattaan – mukanaan monenlaisia menneisyyden taakkoja täysin turhaan: vanhoja kaunoja, ikäviä muistoja, erehdyksiä, epäonnistumisia tai lapsuudessa lausuttuja loukkaavia lauseita. Vaikka vanha sanonta toteaakin ”joka menneitä muistelee, sitä tikulla silmään”, on epämiellyttävistä muistoista irrottautuminen helpommin sanottu kuin tehty.
Me kaikki olemme kokeneet menetyksiä, sydänsuruja ja murhetta. Kukaan ei halua kokea emotionaalista kipua, mutta ihmiselämässä se on väistämätöntä. Kuten Buddha on opettanut, meille jokaiselle annetaan kymmenentuhatta iloa ja kymmenentuhatta surua. Haasteenamme on, ettei jää jumiin iloon tai kipuun, vaan pitää sydämensä avoinna ja pehmeänä suljetun ja rajatun sijasta. Jos pidämme kiinni menneisyyden kivusta ja haavoista, alamme kerryttää tunnekuormaa – vanhojen kokemusten painolastia.
Itsensä vapauttaminen tästä tunnekuormasta on elintärkeää, koska menneisyyden märehtiminen estää sinua osallistumasta nykyhetkeen, joka on ainoa paikka, jossa voit kokea rakkautta, onnellisuutta, täyttymystä ja ihmeitä.
Monet empivät sisäisen kipunsa lähestymistä ja pelkäävät vanhojen haavojen avaamista. Sinun ei kuitenkaan tarvitse marssia miinakentälle, eikä myöskään valmistautua kokemaan uutta kierrosta kipua. Kun seuraat näitä seitsemää askelta kohti emotionaalista vapautta, paranemisprosessi voi tapahtua luonnollisesti, ja kun näin käy, koet helpotuksen ja hyvinvoinnin hyökyvän ylitsesi.
Ota kunkin askeleen kanssa niin paljon aikaa kuin tarvitset, äläkä jatka eteenpäin ennen kuin olet varma, että olet sisäistänyt kyseisen askelman opetuksen. Harjoituksen tekeminen yhdessä jonkun toisen kanssa on useimmille ihmisille avuksi. Toisen ihmisen läsnäolo tarjoaa rauhoittavan tuntemuksen siitä, ettet ole yksin tai vailla tukea. Jos sinulla on terapeutti, voit myös kysyä häntä tukemaan sinua tässä prosessissa.
Askel 1: Palauta tunne mieleesi
Silmät suljettuna palauta mieleesi jokin tunnekokemus, joka aiheuttaa sinulle epämukavaa oloa. Näe tapahtuman olosuhteet kirkkaana ja elävänä mielessäsi. Kyseessä voi olla jokin nolo kokemus tai henkilökohtainen torjunta, tai tunne voi liittyä johonkin menetykseen tai epäonnistumiseen. Älä yleistä, vaan määrittele tilanne tarkkaan. Yrität muistella emotionaalista triggeriä. Jos muistikuvasi on liian epämukava, avaa silmäsi ja hengitä muutaman kerran syvään. Kun sinusta ei enää tunnu siltä, että epämukavuus hyökyy ylitsesi, sulje silmäsi uudelleen ja jatka eteenpäin.
Askel 2: Tunne kehosi
Kiinnitä huomiota, mihin kohtaan kehoasi tämä tunnemuisto on majoittunut. Häiritsevää tunnetta muistellessaan useimmat ihmiset kokevat fyysistä tiukkuutta, jäykkyyttä, epämukavuutta tai jopa kipua vatsassa tai sydämen ympärillä. Osa ihmisistä kokee näitä tuntemuksia kurkussa tai pään alueella. Paikanna se kohta, missä sinun tuntemuksesi heräävät.
Jos et heti tunne mitään, rentoudu, hengitä syvään, ja anna itsesi virittäytyä kehosi taajuudelle. On harvinaista, mutta mahdollista, että tunnet olosi turraksi, mikä on merkki syvästä pelkoon sidotusta tunteesta. Ennemmin tai myöhemmin tätä harjoitusta tehdessään jokainen tuntee jotain kehossaan. Muista, että tunne on ajatus, joka on linkittynyt aistimukseen.