Ruokajuttuja, tietoisesti

Ruoka on niin mukava asia, että siitä on kiva kirjoittaakin usein.  Ruoasta kun ei pääse eroon, tai sen suuntainen yritys ei ainakaan kannata, vaikka se olisi ongelma….niin kannattaa tehdä kuta kuinkin kaikkensa, että syömisen kanssa olisi osimmoilleen sinut.

Monenlaisia ohjeita on syömiselle annettu. Syö sitä, älä tätä, jne. Nyt ei puhuta tällaisista ohjeista. Kukin syököön mitä parhaammaksi katsoo. Mutta kun syö, niin syö, eikä touhua muuta.

Tiedostava syöminen ( mindful eating) ahmimisen, hampsimisen, napsimisen, hötkyilyn ja häröilyn tilalle. Katsoopa tätä asiaa joko ravitsemuksellisesta tai psykologisesta näkökulmasta, niin tarpeeseen tulee. Pysähtyminen ruoan ääreen yleensä rajoittaa syödyn ruoan määrää, tehostaa ravinnon imeytymistä, antaa suuremman makuelämyksen ja tarjoaa loistavan pysähtymistauon kaiken muun tekemisestä. Voi siinä samalla rauhassa keskustellakin, jos sattuu pitämään seurassa syömisestä.

 

Mindful Eating pähkinänkuoressa

  • Ymmärrä miksi syöt
  • Pyri syömään kehon tarpeita kuunnellen
  • Tunnista nälkä ja kylläisyys
  • Keskity ruokailuhetkeen. Koe ruoan maku kaikilla aisteilla. Tunne maut, tuoksut sekä nauti ruoasta myös visuaalisesti
  • Syö laadukasta ruokaa, ja tunne sen hyvät energisoivat vaikutukset kehossasi
  • Tiedosta, vaikuttaako syömiseen tietty tunnetila, ympäristö tai fyysinen kokemus
  • Luo ruokaan entistä terveellisempi ja nautinnollisempi suhde
  • Rauhoita ruokailuhetki ja irtaudu sen ajaksi arjen pyörityksestä

Suomen suosituimmalla (näin sivuilla todetaan, eivätkä varmaan ole väärässä) treenisivustolla Tikis-parempi olla on teksti: Mindful eating – löydä ruokailun nautinto. Asiaa kirjoittavat ja vielä neuvovat kuinka harjoitella tietoiseksi ruokailijaksi.

”Tiedostavaksi ruokailijaksi voi harjoitella. Ensimmäinen askel kannattaa ottaa rauhoittumalla ruokailutilanteeseen. Kännykät ja muu elektroniikka kannattaa jättää toiseen huoneeseen lataukseen. Myös muut virikkeet, kuten lehdet ja silmiin pistävät mainoslehtiset on suositeltavaa siirtää sivuun. Ruokailu alkaa kauniiden astioiden valinnasta ja ruoan esille asettelusta – silmillä syöminen on osa nautintoa. Ennen ateriointia ruokaa kannattaa nuuskia, ja herkistää näin myös makuaisteja.

Syödessä huomio kiinnitetään kaikkiin ruoan ominaisuuksiin. Tavoitteena on tunnistaa monia eri makuja, ja tunnustella suussa ruoan sisältämiä erilaisia koostumuksia. Ajatusleikkinä voi kokeilla istuvansa viiden tähden ravintolassa, vaikka todellisuudessa ruoka olisikin hyvin arkista.”

Tuohoin voisi vielä lisätä, että sitten kun ajatus lähtee sinkoilemaan ties minne menneisiin tai tuleviin, niin keskity hetkinen hengityksen kuunteluun ja palauta sitten huomiosi ruokailuun, kaikin aistein.

Kokeilemaan. Ja jos ei viel ihan mee, niin ei tarkoita, että olisit epäonnistuja tai harjoitus olisi ihan pa…..  Vaan, sinä tarvitset harjoitusta rauhoittumisessa ja keskittymisessä. Missäpä yhteydessä se olisi mukavampaa kuin syödessä. Sanotaanhan se jo otsikossakin. Ruokailu on nautinto.