Tunteet, tuntemukset ja ajatukset ovat kehollisia.
”Ihmiset kokevat hienovireisiäkin tunteita kehossaan yllättävän samalla tavalla. Tämä kertoo siitä, että tunteet syntyvät kehon ja aivojen yhteispelinä ja tämä syntymekanismi on hyvin syvällä ihmisluonnossa”, kertoo Turun yliopiston lääketieteellisen kuvantamisen ja mallintamisen apulaisprofessori Lauri Nummenmaa. Tutkittiin reilua tuhatta suomalaista. ”Yllättäen ihmiset paikansivat hyvin yksimielisesti kehoon liki kaikki tunteet, esimerkiksi syyllisyyden. Erotettiin 97 tuntemusta, jotka jaoteltiin viiteen ryhmään: Kielteiset tunteet, positiiviset tunteet, sairauden tunteet, keholliset toiminnot ja määrittelemättömät. Jos kaikki olisivat värittäneet jotain satunnaista, ei tilastollisessa analyysissa nähtäisi mitään”, Nummenmaa sanoo.
Täältä pääset lukemaan Hesarin koko artikkelin, jossa on kuvina kaikki nuo mainitut 97 tuntemusta. Pystyt myös ”värittämään” omat keholliset kokemuksesi. Täältä pääset tutstumaan tarkemmin tutkimukseen.
Kehon ja mielen välinen yhteys on hyvin alkukantaista, evoluution myötä kehittynyttä. Nyt tutkittiin suomalaisia, mutta kultturellisesti ei ole merkittäviä eroja; tunteet ja tuntemukset tuntuvat kehossa, ei pelkästään aivoissa.
Tuntuu itse asiassa ihan kummalliselta, että mieltä ja kehoa haluttaisiin ymmärtää erillään, tai ajateltaisiin, että ne eivät keskustele keskenään – Voisin kohdella toista ilman että se vaikuttaisi toiseen. Tätähän näkee kyllä elävässä elämässä.
Hesarin artikkelissa otetaan esimerkiksi se, että kun laittaa itsensä nauramaan, alkaa tuntua ainakin hivenen paremmalta. Ja viitataan botoxin käyttöön. Jos kasvohermoja lamataan botuliiniruiskeella, niin kasvohermoista ei välity hymyn tai irvistyksen mukana tunnesignaalia. Lisäksi todetaan monelle tuiki tuttu seikka. Kun väsyneenä lähtee pikkuisen liikkumaan, niin alkaa tuntua virkeämmältä.