Juoksemalla ennättää….
Liikunnan ilo ja tärkeys ohjelmoitiin aivoihin jo ihmisen lajinkehityksessä, psykiatri ja tietokirjailija Anders Hansen sanoo. Lue koko Hesarin juttu täältä.
”Aivot antavat meille dopamiinia niistä asioista, jotka parantavat eloonjäämistä, jotta tekisimme niitä lisää. Tästä mekanismista ammennamme yhä. Kun menemme lenkille, aivot ajattelevat, että edistämme eloonjäämistämme. Siksi tunnemme mielihyvää.”
Mielihyvän kokemisen lisäksi muisti, oppiminen ja luovuus tehostuvat liikkuessa. Esi-isämme liikkuivat elääkseen (ravinnon hankinta) ja pysyäkseen hengissä. Näissä tehtävissä onnistuttua aivot kokivat tyytyväisyyttä ja mielihyvää. Aivojen reagointitapa on ennallaan, liikkumisen määrä ei. Liikumme arjessa puolet vähemmän, kuin esi-isämme….
Maksimaalisen liikuntahyödyn aivoille saa juoksemalla kolmesti viikossa 45 min. Ihan sama juokseeko pallon perässä vai ilman, voi sitä vissiin polkeakin, mutta pointtina on sykettä kohottava liikunta. Samaan hyötyyn pääsee kävelemällä viidesti viikossa puoli tuntia.
Liikunta on ehdottomasti paras keino pitää aivot nuorina ja jopa nuorentaa niitä. Samainen Anders Hansen jatkaa Prisma Studion artikkelissa nuorentavan liikunnan näkökulmasta: ”Kävelyllä käyneiden koehenkilöiden aivoissa ikääntyminen oli pysähtynyt ja aivojen muistikeskukseen, hippokampukseen, oli tullut uusia soluja. Tämä vastasi 1-2 vuoden nuorentumista, kertoo Hansen.
Dementtialääkkeisiin satsataan mielettömiä rahasummia, mutta samaan, ellei parempaan hyötyyn päästään liikkumalla.
Niin, eikä uusi tieto ole sekään, että liikunta lievittää masennus- ja ahdistusoireita.
Hip, hei liikkumaan!