Laitan tänne aina aika ajoin muistilistan siitä, mitä etenkin Kelan korvaamaan psykoterapiaan hakeutuessa tulee muistaa.
Psykoterapiaan hakeutumisen prosessi ja siihen liittyvät hoidettavat asiat voivat tuntua sekavalta vyyhdiltä. Tämä muistilista auttaa hahmottamaan mitä asioita siihen liittyy ja missä järjestyksessä niitä tulisi järjestellä:
- Hakeudu vähintään kolmen kuukauden arviointi- ja hoitojaksolle psykiatrin vastaanotolle, mikäli haet KELA:n kuntoutuspsykoterapiaa. Keskustele psykiatrin kanssa ongelmastasi, mihin haluaisit psykoterapiasta apua ja kysy mielipidettä sinulle sopivasta psykoterapiasuuntauksesta. Eli tarvitset vähintään kaksi tapaamista psykiatrin, eli psykiatriaan erikoistuneen lääkärin kanssa. Jälkimmäisellä käynnillä hän voi kirjoittaa sinulle B-lausunnon Kelan maksusitoumusta varten.
- Etsi terapeuttilistoista useita sinulle sopivia terapeutteja, ota heihin yhteyttä ja sovi haastatteluaika ainakin yhdelle. Kelan kuntoutuksen tuottaja haku löytyy tästä linkistä. Huomioi terapeutin pätevyydet, työaika ja psykoterapeutin vastaanoton sijainti.
- Käy haastattelussa ja valitse psykoterapeutti, jonka kanssa työskentelyn aloittaminen tuntuu luontevalta. Tutkimusten mukaan vaikuttavin elementti terapiassa on toimiva henkilökemia ja hyvä vuorovaikutussuhde.
- Sovi terapiasta psykoterapeutin kanssa ja selvitä käytännön asiat. Terapeuteilla on yleensä psykoteapiasopimus, jossa nämä asiat on määritelty.
- Pyydä psykiatrilta B-lausunto KELAa varten. Lausuntoon ei tarvitse tietää etukäteen psykoterapeutin nimeä.
- Tee kuntoutuspsykoterapiahakemus KELAlle. Tähän on jo nimettävä terapeutti. Kelan maksusitoumus on terapeuttikohtainen.
- Aloita terapia.
Huom! Muista hakea vuosittain uusi B-lausunto KELA:n kuntoutuspsykoterapian seuraavaa vuotta varten ja täytä oma hakemus KELAlle. Toisen vuoden jatkohakemuksen voi kirjoittaa myös muu lääkäri kuin psykiatrian erikoislääkäri, eli sen voi hakea myös esim. terveyskeskuksen kautta.
Itsemaksavana asiakkaana voit luonnollisesti hakeutua terapiaan ilman lähetettä. Panosta terapeutin valintaan samoin kuin Kelan terapiassa. Psykoterapiasopimukseen kannattaa määritellä yhteistyöjakso, jossa määritellään mahdollsimman selkeästi kaikki käytännön asiat, kuten yhteydenottaminen, laskutus- ja peruutuskäytännöt, lausunnot, jne.