Ovatko unet sinulle merkityksekkäitä? Uskotko yleistettyihin unisymbolehin vai henkilökohtaisiin tulkintoihin. Toivoisitko joskus unesi jatkuvan, tai toistuvan seuraavana yönä? Pelkäätkö mennä nukkumaan painajaisten pelossa? Oletko kokenut uni- ja valvetilan sekaantumisen? Meillä on varmasti hyvin erilaisia suhtautumistapoja uniin ja eroamme paljon sen suhteen minkä verran unia muistamme.
Aiemmin uskottiin, että unia nähtäisiin vain REM- eli vilkeunessa. Uudet tutkimukset ovat todistaneet, että unet kuuluvat kaikkiin univaiheisiin. REM-vaiheessa näemme kuitenkin suurimman osan pitkistä ja merkityksellisistä unista. Ajattelemme asioita pitkälti kuvina ja kokemusmuistoina. Unien elokuvamaisuus heijastaa tapaa, jolla aivomme käsittelevät ja varastoivat tietoa: ei niinkään sanoina tai lauseina, vaan kokonaisuuksina, joissa ovat mukana tunne ja aistikokemukset. Aivot ovat vilkkaat, mutta keho lepää. Biologisessa mielessä aivot ovat unennäön aikana hyvin aktiiviset. Silti unien näkeminen ei vähennä nukkumisen virkistävyyttä. Päinvastoin: unet ovat erittäin tärkeitä koko elimistön levon kannalta. (Kajaste &; Markkula 2011).Unien muistamiseen vaikuttaa moni tekijä. Unen näkijän persoonallisuus, muisti, stressi, lääkkeet…lue lisää täältä: Yle Tiede: Miksi et muista uniasi?
Jos ja kun muista ja haluat käsitellä uniasi, alla ohjeistusta:
UNITYÖSKENTELYN POTILASOHJE – CLARA HILLIN MALLIN MUKAINEN UNITYÖSKENTELY KOGNITIIVISEN PSYKOTERAPIAN OSANA
Kun näet tai muistat unen, jota toivot terapiassa käsiteltävän, kirjoita se mahdollisimman yksityiskohtaisesti ylös terapiatuntia varten. Poimi unesta 5-10 kohtaa, jotka koet itsellesi merkityksellisiksi. Alleviivaa nämä yksityiskohdat tarinastasi. Terapiatunnilla käsittelemme untasi seuraavien vaiheiden mukaisesti:
Tutkimisvaihe: Kerro unesi ja siihen liittyvät tunteesi.
• Käymme unesi läpi siten, että kerrot sen preesensissä minä – muodossa (esim. ” olen metsässä ja…”).
• Käsittelemme unessa, heräämisvaiheessa ja unityöskentelyn aikana koettuja tunteita
• Tutkimme unesi merkittäviä kohtia ja niiden herättämiä ajatuksia, tunteita ja mielikuvia
Selitysvaihe: Miten selittäisit untasi?
• Muodostamme alustavan ymmärryksen unestasi
• Mietimme, miten uni heijastaa sinua ja elämääsi
Muutosvaihe: Mikä on unen viesti sinulle?
• Mietimme, miten haluaisit muuttaa untasi tai jatkaa sitä
• Tarkastelemme, mihin muutoksiin uni kehottaa sinua valve-elämässä
• Pyrimme tekemään toimintasuunnitelman mahdollisista muutoksista • Pyydän sinua miettimään unelle nimen, joka jatkossa muistuttaa unen merkityksestä
Lähteet:
Soili Kajaste ja Juha Markkula (2011): Hyvää yötä – apua univaikeuksiin. Kirjapaja.
Yle Tiede: Miksi et muista uniasi?