Elämä alkaa satavuotiaana!

image

Yle Fem:lta tuli helmikuun 7. pvä dokumentti Ruotsin vanhimmasta bloggaajasta, 102-vuotiaasta Dagny Karlssonista. Dagny totesi, että hänen elämänsä alkoi satavuotiaana, kun hän päätti olla välittämättä  muista ja alkoi tehdä sitä mitä huvitti. Ujon ja sulkeutuneen kuoren alta paljastui reipas, huumorintajuinen ja valtavan elämänmyönteinen  rouvashenkilö, jolla riitti virtaa ja annettavaa niin kersoille (Dagnyn määritelmä 68 – 75 vuotiaista) kun nuoremmillekin. Hyvä näin, koskaan ei ole liian myöhäistä tarttua kiinni elämästä ja sen suomista mahdollisuuksista.

Vaan toivoisihan tuota, että jo hyvissä ajoin ennen sataa ikävuotta ihminen pystyisi päästämään irti taakoistaan ja avautumaan elämälle.  Monesti ikä tuo tullessaan vahvuutta, selkeyttä, kykyä tehdä valintoja ja olla suoremmin oma itsensä, mutta ei elämä aina automaattisesti seesty. Ehkäpä aika pitkälle seestyykin, jos malttaa rauhassa ja hyväksyvästi kuulostella elettyä, sekä tunnustella tulevaa…

Ikä on pelkkiä numeroita, sanotaan. Mitä enemmän numeroita, sitä enemmän kokemuksia, hyviä ja huonoja. Sitä enemmän rooleja, kohtaamisia, jäähyväisiä, voittoja ja tappioita. Paljon siirtymiä ja muutoksia , jotka antavat mahdollisuuden summata yhteen mennyttä ja suunnitella tulevaa. Tai joskus siirtymävaiheet tai elämän kriisivaiheet vain yksinkertaisesti pistävät tarkastelemaan elämässä tehtyjä valintoja, omia arvoja, toiveita, ehkä unelmiakin. Hämmennyksen ja epävarmuuden aikaa ei kyllä kannata hukata, koska hivenen epävarmassa tilassa olemme avoimempia kuuntelemaan itseämme ja mikä ettei toisiammekin. Tietoisuuteen saatta kirkastua ajatuksia ja tunteita, jotka ovat aiemmin pysyneet hämärän peitossa tai kokonaan piilossa. Joskus on hyvä jatkaa ihan sillä samalla tiellä, joka on vuosien varrella tutuksi tullut, mutta joskus tuntuu tarpeelliselta tehdä täysi suunnan muutos. Mihin sinun sisäinen ”punainen lankasi” johdattaa?

 ”Det är inte så dumt att bli gammal”!

Dagnyn oma blogi

Dagnysta kertova dokumentti nähtävissä  Yle Areenalla vielä 7.3.2016 saakka: areena.yle.fi/1-3050566

Dagnyn tarinaa on avattu Shampanjaa muovimukista blogissa: Maailman vanhin bloggaaja